Puro seçiminiz, yakışınız, kucakemekiniz ve keyfine vardığınız bütün tatlar temelli size özeldir. Ancak gene de aklınızın ucunda bulunması gereken bir kaç yer var! 1- Puro Seçimi Ben bu ovamda hasetn her saatinde kucakmeyi çok sevdiğim Toscanello Limoncello’yu konuk edeceğim. Siz de keyfinize nazaran, istediğiniz puroyla eşlik edebilirsiniz. 2 – Puroyu Muayene Ika Sahiplik inşaatı Karayip purolarda kucakmeden önce nemliliğini kontrol geçirmek gerekir. Bu Toscanello kucakin meri değil. Toscanello severler damak zevklerine nazaran farklı gönen oranlarında kucakmeyi tercih edebiliyorlar. Bu seçimde ustalaşmak bir zaman da tecrübe canipılma yöntemine ihtiyaç duyuyor. 3- Çakmak Seçimi Yakıma geçmeden önce behemehâl bilinmesi gereken dirimsel bir nizam var. Puro sadece ama sadece kokusuz tehlikele yakılır! Puro her vakit evet bütan gazlı çakmak evet da uzun puro kibritleriyle yakılmalıdır. Puronuzu Zippo üzere benzinli çakmaklar evet da mumlu kibritlerler üzere işaret yayan ateş kaynakları ile yakmamalısınız. Bunlar puronunuzun aromasını kalıcı olarak bozar. 4 – Yakma Puro rağbet ve ilgi icap. Bu yüzden hiç acele etmeyin ve puronuzu dikkatli bir şekilde benzeyen. Tehlikesiz olabilirsiniz ki, kötü bir yakım hem sizin keyfinizi bozar hem de puronuzu berbat değer. Puroyu yakarken yalaz puroya dikme dokunma etmemelidir. Coşkun maviliği purodan bir zaman ırak tutulmalıdır. Puroyu hakeza ağıza götürmeden yakmaya “kızartma” denir. Puronun ucunun her yönı alya döndüğünde kızartma emeklemini mebdeardınız demektir. Şimdi size puro yakma ritüelini anlatacağım: Öncelikle puronun ayak tabanığını 90 mertebe eğimle, aleve tam dokunma etmeyecek şekilde tutun. Bu emeklemi yaparken bütün ayak tabanığın eşit yanması gerektiği kucakin puroyu aynı zamanda nizamlı bir şekilde 360 mertebe döndürmeniz gerekmektedir. Eğer puro çakmağı kullanıyorsanız, puronuzu ateş deposuna katıksız alevli çakmalara nazaran bir zaman henüz uzakta tutmanızda kâr var. çünkü, bu stil çakmaklar çok kavidür ve aşkın benzeyen tutulursa puronuzu kömüre çevirme potansiyeline sahiptirler. Yakma veya kızartma emeklemi katıksız alevli çakmaklarla, bir zaman vakit alabilir. Bu müddet size çağ kaybı üzere aynükebilir ama puro götürüm ve say icap. 5- İyi Yandığını Muayene Ika Şimdi puroyu elbette yaktığınımızı kontrol edelim. Puroyu kızartma emekleminden sonrasında münasebetsiz çevirip yanünüze bir zaman yaklaştırın. Yaklaştırdığınız puroya yavaşçe tarz üfleyerek nerelerin yandığını görebilirsiniz. Eğer bütün bukanak kıpkırmızı ise yakma emeklemini mebdearı ile gerçekleştirdiniz demektir. Eğer puronun her yönı tam yanmamışsa, şu demek oluyor ki bütün bukanak kıpkırmızı değilse, öncelikle puroyu kavşakınıza gnaşin. Sonra yanmayan kısmı üste getirerek kibrit veya çakmağınızla puronuzu ısıtırken bir dü ıvır zıvır dem henüz çekin. Bu sayede puro üste artan yanmamış fasıl da yanacaktır. 2–3 saniye sonrasında puronuzu dudaklarınızdan uzaklaştırın. Kolayçe sallamak puronun ucundaki alevi söndürmeye yetecektir. Tebrikler, daha çok puronuz kucakime anık. Evet evet siz anık mısınız? 6 – Keyfine Varma Puro yavaş yavaş ve keyfini çıkötü çıkötü kucakilmeli. Alacağınız her dem ortada en azından 40 saniye istemek gerekir. Eğer bu süreyi azaltıp sigara üzere kucakmeye çaldatmaışırsanız puronuz ısınmaya başlar. Hızlı kucakimden dolayı ısınan puronun lezzetindeki bozulmayı da çabucak hissedersiniz. İlk başlarda, sadece birazcık lezzet kaybı evetşasanız da, hızlı kucakmeye devam ederseniz, puro o derece kederlaşır ki hiç kucakilemeyecek duruma gelebilir. Küçümencik bir uyarı: Puro, sigara üzere ciğere çekilmez. Esrar yavaşçe ağıza doldurulur ve lezzet azrailların dumanla ihtarlmasına icazet verilir. Şimdi rahatlayın! Puronuzun o eşsiz tütününden gelen lezzetlerin ve aromaların tadını çıkartpostalın. Arada puronuz sönerse, bu göstermeniz gerekenden henüz az rağbet gösterdiğinizin bir emekaretidir. Sönen puronun küllerini evire çevire temizleyin. Bunun kucakin kürdan üzere bir alete ihtiyaç duyacaksınız. Külleri evire çevire temizlediğinizden tehlikesiz olduktan sonrasında puronuzu yine yakmayı deneyin. Benim kucaktiğim Toscanello kucakin yeniden yakma dert oluşum etmez. Ancak aşiret inşaatı Karayip Purolarında her yeni yakışınızda mütezayit oranda yaslılık hissedeceğinizi kesmek isterim.
Eğer puro nitelikli bir puro ise 15 sene hatta henüz uzun bir müddet birlikte saklanabilir. Aynı yıllanmış şaraplar üzere puro da eskidikçe tadı vürutir ve güzelleşir. Puro saklamak istiyorsanız bilmeniz gereken ve pekâlâ şpeş olan 2 nizamı demeız gerekiyor. Bu önemli kurallardan ilki puronun saklanacağın kucakın hararet ayarıdır. Puroyu nitelikli bir koşulda uzun müddet saklamak istiyorsanız kucak sıcaklığının 16 ila 18 mertebe ortada başüstüneğundan tehlikesiz olmanız gerekiyor. Nesil içinde bu sıcaklığı yakalamanız epey zordur. Bu yüzden kucak sıcaklığı 22 derecenin üstüne evet da 12 derecenin şeşna inmedikten sonrasında telaşlanmanıza lüzum yoktur. Ancak şüphesiz eğer imkânınız var ise 16 ila 18 derecedeki hıfız kucakını yaratmanız mefkûre olandır. Çünkü bu durumda tek dert ile muhaliflaşmazsınız. Muhafaza kucakı sıcaklığında üs dert kucakın dargın değil aşkın har olmasıdır. Çünkü hıfız kucakı 22 derecenin üzerine çıktığında tütün böceği sorunu ile muhaliflaşabilirsiniz. İkinci önemli nizam ise hıfız kucakının nemidir. Bağıl nemin mefkûre aralığı %65 ila %70’in şeşna düşmemesi ve %72’nin üzerine çıkmaması önemlidir. Çünkü puronuz nemli ise yanmayacaktır ve eğer aşkın kuru ise puronun tadı ağarlaşır. Nasıl gönen hıfız kucakı sıcaklığına nazaran değişim gösterecektir ve bu yüzden de hıfız kucakı sıcaklığını sabitlemenizde kâr vardır. Puro Nerede Saklanmalıdır? Puro en mefkûre olarak puro hıfız kutusu adı maruz humidorların içerisinde saklanmalıdır. Eğer bu özel kutulardan elinizde yasak ise rastgele bir tarz geçirmeyen kutu, dolap hatta ve hatta tarz geçirmeyen bir odada dahi puroları saklayabilirsiniz. Burada önemli olan hıfız kucakının tarz geçirmemesi ve buna demetlı olarak da kutu kucakindeki gönen ile sıcaklığın durağan kalmasıdır. Puro saklamak kucakin anahtar sıcaklığı ve nemi durağan tutmanızı sağlamlayacak pekâlâ tarz geçirmeyen kutular evet da benzeri bir ortamdır. En yavuz humidor İspanyol sedirinden meydana getirilen türüdür. Bu sakamla kutuları pekâlâ tarz geçirmedikleri kucakin sair rakiplerine oylumlu üstelik atarlar. Eğer puro saklamaya hüküm verdiyseniz behemehâl bu humidorlardan almanız gerekir.
Bir Cevap Yazın