Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak salim, esnek ve hoş bir strüktürda olmalı, şiddetli bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf arı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey yüksek miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler bile birşunca bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro sineerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dosdoğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada zevk maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve sineime müheyya musallat olmak sineindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada sineilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde sineiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça amelî ve sineilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken ayrıksı bir can bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir kadir olduğunu ve katiyen sineilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem farkı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeseleimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğmeseletirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, esrar azalır ve sineimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, sineimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna bugün ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en oflaz kadir bu ve bu bileğerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız husus yaklaşık 6 kamer içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu dizge sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı sinein belirli bir bugün içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca bir küme sıcaklık bileğmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti temin etmek sinein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kadir iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz yüksek nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en oflaz tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alıntı hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüksek nem bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak durağan bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
Bir Cevap Yazın